Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πιέζει για περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεπείς στο θεσμικό τους ρόλο στο ΠΑΣΟΚ

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει την επίθεσή της εναντίον εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ ζητά επιτάχυνση και νέες πρωτοβουλίες για την «ανάταξη της οικονομίας».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Μ. Καρακλιούμη σε δηλώσεις της χτες εξέφρασε την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας» και πως «οι πόροι της οικονομίας δεν αξιοποιούνται σωστά», ενώ σκιαγραφώντας το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως σαφής πως αυτό εάν καταλάβει την κυβερνητική εξουσία θα κατεδαφίσει ό,τι απομείνει όρθιο απ' τον οδοστρωτήρα της πολιτικής της ΝΔ, με εργαλεία τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, η Μ. Καρακλιούμη ανέφερε πως το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε δύο σκέλη που αφορούν σε «διαφάνεια παντού και κατοχύρωση της αυτονομίας της πολιτικής» και σε «μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας, με αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις, με δημοσιονομική προσαρμογή σε μεσοπρόθεσμη βάση και σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές».

Ενδεικτικά ήταν και τα όσα απάντησε στο εξής ερώτημα: «Στη σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με την Υπουργό Εργασίας για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας η κ. Πετραλιά επικαλέστηκε νόμο του ΠΑΣΟΚ του '98, που είπε ότι θεμελιώνονται με αυτό το νόμο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσει. Εχετε κάποιο σχόλιο;». Η Μ. Καρακλιούμη απάντησε, υπερασπιζόμενη τα νομοθετήματα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων του κόμματός της: «Να μη βλέπουν φαντάσματα λοιπόν και να μην επικαλούνται νόμους τους οποίους κατά το δοκούν αποφασίζουν να εφαρμόσουν».

Η Β. Παπανδρέου, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εθνικής άμυνας, σε συνέντευξή της χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΝΕΤ» έπαιξε το ρόλο του συμβουλάτορα της κυβέρνησης, λέγοντας «το να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010 είναι αδύνατον, άρα καλό θα είναι να έχει ένα πρόγραμμα η κυβέρνηση, το οποίο να είναι πειστικό, ότι θα το μειώσει σε χρόνο πέρα από το 2010». Η Β. Παπανδρέου αφού χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της χώρας «εκτός ελέγχου», έδωσε μια γεύση όσων προτίθεται να πράξει το ΠΑΣΟΚ μετά τις επόμενες εκλογές, οπότε όπως δήλωσε «θα είναι κυβέρνηση». Οπως είπε: «Δε σημαίνει ότι έχουμε κανένα μαγικό ραβδί και ότι άμεσα θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Το θέμα είναι να μπει ένα σχέδιο μπροστά και μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει τη χώρα σε σταθεροποίηση, αλλά και ανασυγκρότηση της οικονομίας μας (...). Να ενισχύσουμε πραγματικά τις επιχειρήσεις και όχι το τραπεζικό σύστημα (...) πρέπει να γίνει ένας περιορισμός της σπατάλης (...) τα χρήματα να τα δώσουμε σε επιχειρήσεις να πληρώνουν τα δάνειά τους για να έχουν και οι τράπεζες ρευστότητα που είναι απαραίτητο αλλά και οι επιχειρήσεις να μην κλείνουν (...) θα ενισχύσουμε την απασχόληση των νέων με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών κλιμακωτά για τέσσερα χρόνια ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων».

Και για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας συμπλήρωσε παρακάτω «εγώ δεν θα ήμουν αντίθετη σε αντιλαϊκά μέτρα, εάν αυτά τα μέτρα είχαν μια λογική και είχαν και κάποιο αποτέλεσμα (...). Μία κυβέρνηση όταν χρειαστεί πρέπει να πάρει και αντιλαϊκά λεγόμενα μέτρα. Θα πρέπει όμως να έχει ένα σχέδιο. Χωρίς σχέδιο και απλώς με επιβαρύνσεις και αύξηση συνεχώς των επιβαρύνσεων, η τρύπα τελικά, η οποία υπάρχει, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ